загриженост

същ. - угриженост, грижа, тревога, безпокойство, вълнение
същ. - печал, тъга, скръб
същ. - интерес, внимание, сериозност, заинтересованост

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • алармантен — (фр alarmant) вознемирувачки, што вознемирува, што предизвикува или создава неспокојство и загриженост …   Macedonian dictionary

  • думан — (тур. duman) 1. чад, магла, прав 2. фиг. замагленост на мислите, грижа, загриженост, вознемиреност …   Macedonian dictionary

  • преокупација — (лат. praeoccupatio) 1. зафатеност со нешто, ангажираност, преоптовареност (со работа, со семејството и сл.) 2. грижа, загриженост 3. главно занимање, главна дејност 4. предрасуда, пристрасност …   Macedonian dictionary

  • хипохондрија — (грч. hypochondrios) мед. нервно растројство што се манифестира со претерана и неоснована загриженост за своето здравје страв од болести што постојат само во фантазијата на болниот човек …   Macedonian dictionary

  • безпокойствие — същ. безпокойство, неспокойствие, смут, смущение, тревога, аларма, възбуда, вълнение, трескавост, нервност, раздразнение същ. грижа, загриженост, дерт, кахър …   Български синонимен речник

  • безпокойство — същ. безпокойствие, неспокойствие, смут, смущение, тревога, аларма, възбуда, вълнение, трескавост, нервност, раздразнение същ. грижа, загриженост, дерт, кахър същ. неприятност, труд, затруднение, беля, опасение, обърканост същ. грижи,… …   Български синонимен речник

  • грижа — същ. загриженост, безпокойство, неприятност, тревога, страдание, печал, тъга, скръб, кахър същ. труд, затруднение, задължение същ. внимание, бдителност, старание, ревност, усилие, грижливост същ. дерт, гайле, мъка, болка същ. занимание,… …   Български синонимен речник

  • кахър — същ. грижа, загриженост, мъка, безпокойство, тревога, яд, ядосване, дерт същ. страдание, тъга, скръб …   Български синонимен речник

  • печал — същ. скръб, мъка, тъга, жал, болка, меланхолия, носталгия, тъжба, жалба, горест, прискърбие, безутешност, страдание, тягост, огорчение, траур същ. отчаяние, песимизъм същ. грижа, загриженост същ. натъженост …   Български синонимен речник

  • прискърбие — същ. печал, скръб, мъка, тъга, жал, болка, меланхолия, носталгия, тъжба, жалба, горест, безутешност, страдание, тягост, огорчение, траур същ. отчаяние, песимизъм същ. грижа, загриженост …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.